THE IMPORTANCE OF THE CHEMICAL COMPOSITION OF THE STEM JUICE OF SWEET SORGHUM IN THE PREPARATION OF FEED FOR BEES
Main Article Content
Abstract
This article discusses the topic of the shortage of natural organic food products throughout the world, which is one of the most topical problems of our time, in particular, as a result of the increase in consumer culture of the population, the demand for natural and medicinal food products is increasing, including the growing demand for honey and honey products. In order to provide bee colonies raised in our republic with natural food rich in vitamins and minerals during the off-season period, sugar sorghum was chosen as the object of study, since in our republic the sugar sorghum plant is domesticated, and there is also a sufficient raw material base and conditions for growing. The article also presents methods and results of chemical analysis of processed sugar sorghum stem juice. The amount of vitamins, minerals, carbohydrates, heavy metals, amino acids and proteins contained in the stem juice of sugar sorghum is determined and the information obtained from the results on the beneficial properties intended for creating food for bee colonies is provided. Based on a study of the sugar sorghum plant, it was found that the stem juice is rich in carbohydrates, vitamins, macro- and microelements, and the plant itself produces the expected yield even in arid and saline climatic conditions. When feeding bee colonies in the autumn and early spring months with food prepared by adding condensed sugar sorghum juice, no side effects were observed, and the food was well absorbed by the bees.
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
References
М.Н.Абдураззокова, А.Ш.Азизов Значение сока сахарного сорго в сезонные и несезонные периоды в пчеловодстве//Казахстан международный конференция 2021г № 8.
Азизов А.Ш., Абдураззоқова М.Н. Қанд жўхори ўсимлиги поясидан шарбат олиш технологик схемаси ва асалари озуқаси сифатида фойдаланиш// Фан ва технологиялар таррақиёти. Илмий техник журнал. - БухМТИ -2021 - № 5 - 187 б.
Махмадияров О.А. Ўзбекистонда асалариларнинг маҳсулдорлигини оширишда табиий ва минерал озуқалардан фойдаланиш технологиясини такомиллаштириш. Дисс. ... т.ф.н. - Самарқанд. 2020 -125 б.
Азизов Қ. Ўзбекистонда қанджўхорининг бошланғич манбаси ва селекцияси. Дисс. ... қ.х.ф.н. Тошкент, 2019 - 124 б.
Муминов Н. Ш. Технология производства сахаристых веществ из стеблей сахарного сорго. Монография - Ўзбекистон Республикаси Фанлар академияси Фан нашриёти: Ташкент, 1997 - 112 б.
Азизов Қ. Ўзбекистонда қанджўхорининг бошланғич манбаси ва селекцияси. Дисс. ... қ.х.ф.н. Тошкент, 2019 - 124 б.
Таранов Г.Ф. Корма и кормление пчел. Издание второе, переработанное и дополненное. МОСКВА: 1986 – 94-95 с.
Азизов А.Ш. Қанд жўхори навларини танлаш, етиштириш ва қайта тикланувчи энергия хом ашёси сифатида фойдаланишнинг илмий асослари. Дисс. ... қ. ҳ.ф.д. - Тошкент, 2020 - 232 б.
В.Скребков. Н.Петрова Пчелы и кормовая база//.Пчеловодство, 2017-№4- 42 с
Е.Н. Ефремова, Н.Ю. Петров.Технология получения сока из сахарного сорго//. Научно-технический журнал, 2020 г.
С.Парамонов.Кормления пчел в зиму.Псковский обль. Пчеловодство, 2016-№9-46 с
А.З.Брандорф, В.И.Лебедева, М.Н.Харитоновой, А.П.Савина,” Современные проблемы пчеловодства и апитерапии ” монография 2019г. 338с
В.Скребков.Н.Петрова Пчелы и кормовая база статье Пчеловодства 2017-№4 42 с
Колбина Лидия Михайловна Кормовая база качество продуктов пчеловодства и способы совершенствования технологии содержания пчел в условиях Удмуртской республики. Диссертация Ижевск 1999 г.
Г.Ф.Таранов Корма и кормление пчел издание второе,переработанное и дополненное. МОСКВА, 1986 г.
Э.И.Ковалева, А.И.Албулов, М.А.Фролова, А.К.Елисеев, А.В.Гринь Использование белковой подкормки для увеличения силы пчелосемей и их медопродуктивности статье 2020 г.
Н.Б.Билаш Липидная фракция пылцы как аттрактант искуственного белкового корма для пчел . Статье Пчеловодство 2018-№8-23ст.
А.Селицкий Создание кормовой базы. Пчеловодство 2020-№1-38 с.
О. А.Антимирова Тестообразная подкормка Пчеловодство 2016-№ 10 78 с.
Содиқова Ш.А., Азизов А.Ш., Додаев Қ.О. Исследование процесса прессования стебля сахарного сорго// Илмий - амалий конференция. - ТДТУ, 2022 - 283 б.
Ковтунова Н.А., Ковтунов В.В. Использование сорго сахарного в качестве источника питательнх веществ для человека// журнал Зерновое хозяйство России. - Россия, 2019 - 345 с.
ГОСТ 28562-90. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ. Введ. 01-07-91. - Москва: Стaндaртинфoрм, 2010 - 17с.
ГОСТ ISO 2173-2013. Продукты переработки фруктов и овощей. Рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ. Москва: Стaндaртинфoрм, 2014 – 12 с
ГОСТ 25555.0-82. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности. Дата введ 01-01-83. - Москва: Стaндaртинфoрм, 2010 - 4 с.
ГОСТ ISO 750-2013. Продукты переработки фруктов и овощей. Методы определения титруемой кислотности. Москва: Стaндaртинфoрм, 2020 – 12 с
ГОСТ 32903. Продукция соковая. Определение водорастворимых витаминов: тиамина (В1), рибофлавина (В2), пиридоксина (В6) и никотинамида (РР) методом обращенно-фазовой высокоэффективной жидкостной хроматографии. Москва: Стaндaртинфoрм, 2014 - 28 с.
ГОСТ 34151. Продукты пищевые. Определение витамина С с помощью высокоэффективной жидкостной хроматографии. Москва: Стaндaртинфoрм, 2014 - 14 с.
ГОСТ 33409-2015. Продукция алкогольная и соковая. Определение содержания углеводов и глицерина методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. Москва: Стaндaртинфoрм, 2019 - 15 с.
Билаш, Н.Г, Б. Беневоленская. Заменители корма пчел// Пчеловодство, - 2002 - №2 - 24-28 с.
ГОСТ 8759-92. Sorghum. Requirements for state purchases and deliveries. Требования при заготовках и поставках. Дата введения: 01 - 06 - 931. М: Стaндaртинфoрм, 2019 - 7 с.