LAGOXILUS O’SIMLIGINI MILKLARNING QON KETISHIDA QO’LLANILISHINING O’ZIGA XOS XUSUSIYATLARI. - Arslonova Rayxon Rajabboevna,; Chuliboyeva Ruxshona Toshniyazovna,; Muxiddinova Dinora Muxiddinovna,; Nag’matullayev Abdulazizjon Ulug’bekovich, (Research Focus International Scientific Journal, 2024)
Hozirgi davrda zamonaviy tibbiyotda shifobaxsh oʼsimliklar bilan davolash keng ko’lamda qoʼllanilmoqda. Butun Sharq mamlakatlaridagi kabi, Yevropada ham o'simliklar tarkibidan yuqori biologik faollikka ega bo'lgan moddalar va ular asosida yangi dori vositalarning yaratilishi tez fursatda rivojlanmoqda. Shunday yuqori biologik xususiyatga ega bo’lgan lagohilus - o'simlikgi juda keng tarqalgan va istiqbolli yuqori bo’lgan shifobaxsh o'simliklarga kiradi. Lagohilus o'simlikning tarkibidan ajratilgan tabiiy birikmalar faoliyati, ulardan tibbiyot amaliyotida qo‘llanilishi alohida o‘rin tutadi. Lagoxilusning asosiy tarkibiy qismida aynan vitamin C, K, P suvda va yog’da eruvchi vitaminlar bo’lishi bu o'simlikning gemostatik xususiyatini ko’proq namayon etadi. Shuning uchun hozirgi vaqtda bemorlarda vitamin C, K, P lar etishmasligi ko’proq uchrab milklarning qon ketishi kuzatilmoqda. Shu sababli aynan milklarning qon ketishida Lagohilus o'simlikning samaradorligi yuqori hisoblanadi. Ushbu maqolamizda lagoxilus o'simlikgi tayyorlash, shuningdek qon to’xtatish tasir kuchi va ulardan tibbiyotda dori-darmon tayyorlash haqida eng so’nggi ma’lumotlar keltirildi.