МЕТАННИ АНИҚЛОВЧИ ТЯГ-CН4 ГАЗ АНАЛИЗАТОРИНИНГ МЕТРОЛОГИК ТАВСИФЛАРИГА ТУРЛИ ОМИЛЛАРНИНГ ТАЪСИРИ - Эшкобилова Мавжуда Эргашбоевна; Эгамов Умиджон Баходир ўғли; Толибов Асомиддин Амриддин ўғли; Шукурова Дилором Баходировна; Абдурахмонов Эргашбой (Research Focus International Scientific Journal, 2023)
Углерод (II) оксиди (ис гази) ва метан (табиий газ) атмосфера ҳавосининг заҳарли ва портловчан таркибий қисмларидан биридир. Статистик маълумотларга кўра, сўнгги ўн йилликда углерод (II) оксиди билан заҳарланишдаги ўлим ўткир заҳарланишдан вафот этганлар 25% фоизга якинлашмокда. Шу сабабли газсезгир яримўтказгичли материалларнинг янги авлодини яратиш ва улар асосида атмосфера ҳавоси, технологик ва чиқинди газлардаги углерод (II) оксиди ва метаннинг миқдорини аниқлашни таъминловчи селектив яримўтказгичли газ сенсорлари ва сигнализаторларини яратиш муҳим масалалардан ҳисобланади.