O’ZBEKISTON FANLAR AKADEMIYASINING TASHKIL ETILISHI - Nasilloyev Sunnat Shavkat o’g’li (Research Focus International Scientific Journal, 2023)
Sovet hokimiyati O‘zbekiston SSRda sotsialistik fan shtabi bo‘la oladigan tashkilot, yetakchi ilmiy markaz yaratish ustida ishladi. Natijada 1940-yil, 9-yanvarda Fanlar komiteti negizida SSSR Fanlar akademiyasining O‘zbekiston filiali (УзФАН) tashkil etildi. Ilmiy markaz tarkibida dastlab geologiya, botanika, tarix, til va adabiyot, iqtisodiy tadqiqotlar, suv xo‘jaligi muammolari, kimyo ilmiy tekshirish institutlari, tuproqshunoslik, zoologiya, fizika-matematika fan sektorlari, Toshkent Astronomiya rasadxonasi va uning huzuridagi Kitob kenglik stansiyasi, hamda kartografiya byurolari mavjud bo‘lgan. Sovet Ittifoqining eng yirik fanlar markazi – SSSR Fanlar akademiyasining nazorati hamda rus olimlarining yordami bilan O‘zbekiston SSRda ilm-fanning taraqqiy etishi tezlashdi.