BO‘YINNING ASOSIY NERV VA QON TOMIRLARINING TOPOGRAFIK MUNOSABATLARI VA OPERATIV KIRISH YO‘LLARINI TAKOMILLASHTIRISH - Tuxtanazarova Shavkiya Ibatovna; Djumayev Aloxiddin Umirzakovich; Djumayev Nizomitdin Umurzakovich (Research Focus International Scientific Journal, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada bo‘yinning asosiy nerv va qon tomirlarining topografik-anatomik munosabatlari chuqur tahlil qilinib, ularning klinik va jarrohlik amaliyotidagi ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot davomida bo‘yin sohasidagi yirik qon tomirlari (umumiy uyqu arteriyasi, ichki va tashqi uyqu arteriyalari, bo‘yin venalari) hamda asosiy nerv tuzilmalari (nervus vagus, nervus hypoglossus, bo‘yin simpatik poyasi)ning o‘zaro joylashuvi va individual anatomik o‘zgaruvchanligi o‘rganildi. Olingan natijalar asosida bo‘yin sohasiga operativ kirish yo‘llarini takomillashtirish, jarrohlik aralashuvlarida asoratlar xavfini kamaytirish hamda nerv va qon tomirlarining shikastlanishining oldini olishga qaratilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari jarrohlik, anatomik va klinik fanlar uchun muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.