DIABETIK OYOQ SINDROMINI JARROHLIK USULIDA DAVOLASHDAN KEYINGI BEMORLARNI REABILITATSIYA QILISH: TAMOYILLAR VA NATIJALAR - Jo‘rayeva Zilola Aramovna; Nurov Bayram Xedayberdiyevich; Mustafaqulov Ishnazar Boynazarovich (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Diabetik oyoq sindromi (DOS) qandli diabet bilan og‘rigan bemorlarda nogironlikning asosiy sabablaridan biri bo‘lib qolmoqda. Xalqaro diabet federatsiyasi ma’lumotlariga ko‘ra, har yili bemorlarning 15-25 foizida oyoqning yarali nuqsonlari paydo bo‘ladi va ularning katta qismi nekrektomiya va rezeksiyadan tortib turli darajadagi amputatsiyalargacha bo‘lgan jarrohlik aralashuvini talab qiladi. Jarrohlik usulida davolash o‘tkir yiringli-nekrotik asoratni bartaraf etishga imkon bersa-da, oyoq funksiyasini va bemorning hayot sifatini tiklash muammosini hal qilmaydi. Amputatsiyalarning yuqori chastotasi (DOS bilan kasallangan barcha bemorlarning 10-20 foizi) va keyinchalik mehnat qobiliyatining yo‘qolishi nogironlik va o‘lim ko‘rsatkichlarini kamaytirish uchun reabilitatsiya muammosini hayotiy ahamiyatga ega qiladi.