SO‘LAK BEZLARI O‘SMALARINING PATOGENEZI VA MOLEKULAR-GENETIK JIHATLARI - Ergashev Bekzod Jaloliddin o‘g‘li (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada so‘lak bezlari o‘smalarining rivojlanishiga asos bo‘luvchi molekulyar-genetik mexanizmlar tahlil qilinadi. Asosiy genetik mutatsiyalar (PLAG1, HMGA2, CTNNB1) va ularning o‘sma o‘sishiga ta’siri ko‘rib chiqiladi. Karcinogenez jarayonida buzilgan signal uzatish yo‘llari (Wnt/β-katenin, PI3K/AKT/mTOR, NF-kB) ning roli yoritiladi. Molekulyar belgilarning (CK7, p40, p63, SOX10, S-100) ifodalanishiga va ularning diagnostik ahamiyatiga alohida e’tibor qaratiladi. Surunkali yallig‘lanish va proinflammator sitokinlarning (IL-6, TNF-α) o‘sma rivojlanishiga ta’siri muhokama qilinadi. Ushbu sharh maqola so‘lak bezlari o‘smalarini davolashga qaratilgan molekulyar nishonlarni aniqlash va yangi diagnostik va terapevtik strategiyalar ishlab chiqish zaruratini ta’kidlaydi.