VOSITA YORDAMIDA AMALGA OSHIRILGAN VA ADRESIV KAUZARETSIPROKLIK - Sharipov Bobur Salimovich (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu tezisda turli tillarda retsiproklik ma’no va ularni ifodalash vositalari tahlil qilinadi. Avvalo, grammatik va leksik retsiproklikning farqlari, kauzaretsiproklikning o‘zaro ta’sir, sababiyat va natija aloqalarini qanday ifodalashi ko‘rib chiqiladi. Maqolada kauzaretsiproklikning turli shakllari, jumladan, instrumental va adresiv kauzaretsiprokliklar, ularning semantik va pragmatik jihatlari, shuningdek, grammatik va leksik vositalarning roli tahlil qilinadi. Muallif bu til hodisalarini tilshunoslikda o‘rganishning ahamiyatini ta’kidlab, tilning murakkab aloqalarini chuqurroq tushunishga yordam beradigan metodologik yondashuvni taklif qiladi. Misollar orqali kauzaretsiproklikning semantik va sintaktik xususiyatlari ko‘rsatilib, tilning ijtimoiy va kommunikatsion funksiyalari yoritiladi.