TO’LIQ TISHSIZ BO’LGAN BEMORLARNI OLINADIGAN PLASTINKALI PROTEZLAR BILAN DAVOLASH BOSQICHLARI. - Berdaliyev Abdumajid Sharofutdinovich (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Protezlar restavrativ stomatologiyada muhim rol o'ynaydi, chunki stomatologiyaning asosiy maqsadi tabiiy tishlarni iloji boricha uzoq vaqt davomida sog’lom holda saqlashdir. Stomatologiya texniklarining texnologiyasining rivojlanishiga qaramay, tish alveolyal yoyda sun’iy tishlarni shakllantirishni bir necha sabablarga ko'ra eng keng tarqalgan protseduralardan biridir. Dunyo aholisi tishlarni olib tashlashning asosiy sababi tish kariesidan keyin periodontal to’qima kasalliklari sababchi deb hisoblaniladi. Inson organizmida tishlar va ularga yondosh a’zolarning kasallanishi mexanizmi va koiffitsienti turli mamlakatlardagi turlicha baholangan.