YURAK GILIKOZIDLARINING KIMYOVIY TUZILISHI - Yoʻlchiyeva Zamira Xurshedovna,; Pardayeva Sohiba Boʻriyevna, (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Yurak glikozidlari (yurak digitalis glikozidlari) — bu yurak faoliyatini tartibga solish va kuchaytirish uchun ishlatiladigan birikmalardir. Ular asosan Digitalis (raqamli) o'simliklaridan olinadi va shuningdek, boshqa o'simliklar va ayrim sintetik manbalardan ham olinishi mumkin. Yurak glikozidlari, asosan, yurakning siydik chiqarish, qon aylanishi va mushak faoliyatini tartibga solishda ishlatiladi. Ular yurakni kuchaytiruvchi va ritmini tartibga soluvchi dori vositalari sifatida keng qo'llaniladi.