QISHLOQ XO‘JALIGIDA BIOGAZ QURILMALARIDAN FOYDALANISHNING ISTIQBOLLARI - B.S.Rasaxodjayev; Sh.B.Bekchanov (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada qishloq xo‘jaligida biogaz qurilmalaridan foydalanishning texnik, iqtisodiy va ekologik jihatlari o‘rganilgan. Biogaz texnologiyalari qishloq xo‘jalik chiqindilaridan energiya ishlab chiqarish va organik o‘g‘it olish orqali ekologik xavfsizlikni ta’minlashda muhim vosita hisoblanadi. Maqolada O‘zbekiston sharoitida biogaz qurilmalarini joriy qilish imkoniyatlari va istiqbollari tahlil qilingan. Biogaz texnologiyalarini keng qo‘llash jarayonida yuzaga keladigan texnik va iqtisodiy to‘siqlar, jumladan, biomassa ta’minoti, dastlabki investitsiya talablarining yuqoriligi va kadrlar yetishmasligi kabi muammolar ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, texnologiyalarni rivojlantirish uchun zarur bo‘lgan tadqiqot yo‘nalishlari va davlat qo‘llab-quvvatlashining ahamiyati ta’kidlangan. Mazkur maqola biogaz texnologiyalarini rivojlantirish orqali qishloq xo‘jaligining barqarorligini ta’minlashga qarat ilgan.