KO‘KRAK QAFASI VA QORIN BO‘SHLIG‘I A’ZOLARINING QO‘SHMA JAROHATLARIDA BRONX-O‘PKA ASORATLARI: MUAMMONING ZAMONAVIY TAMOYILLARI - Norov M.Ch.; Mustafakulov I.B. ,Jurayeva Z.A. (Research Focus International Scientific Journal, 2026)
Ko‘krak va qorin bo‘shliqlarining qo‘shma jarohatlari shoshilinch xirurgiyadagi eng og‘ir shikastlanishlardan biri bo‘lib, o‘ta yuqori o‘lim ko‘rsatkichi bilan tavsiflanadi. O‘lim holatlarining sezilarli qismi bronx-o‘pka tizimiga ta’sir qiluvchi operatsiyadan keyingi asoratlar bilan bog‘liq. Ushbu sharhda mahalliy va xorijiy mualliflarning qo‘shma jarohatlar epidemiologiyasi, nafas olish buzilishlarini keltirib chiqaruvchi patofiziologik xususiyatlar, shuningdek, bunday bemorlarni davolashdagi muhim tashkiliy, diagnostik va taktik yondashuvlarga bag‘ishlangan so‘nggi tadqiqotlari tahlil qilingan va tizimlashtirilgan. Operatsion agressiyani pasaytirish va respirator asoratlarning oldini olishning istiqbolli usuli sifatida videotorakoskopiya va videolaparoskopiya kabi kam invaziv xirurgik texnologiyalarga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, unifikatsiyalangan (yagona) diagnostik algoritmlarni ishlab chiqish va bronx-o‘pka asoratlari rivojlanishining individual xavf omillarini hisobga olgan holda xirurgik strategiyani to‘g‘irlash zarurligi ta’kidlangan.