BADIIY ASARLARDA PERSONAJLAR NUTQINING SOTSIAL XOSLANISH MASALASI - Xodjayeva Shoira Ma’rufjon qizi (Research Focus International Scientific Journal, 2023)
Maqolada xarakter yaratishda va uni ochib berishda personajlar nutqining o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilingan. Nutqiy muloqotning ko‘rinishlari, ya’ni monolog va dialoglar vositasida qahramonlar xarakter va xususiyatlari personajlar nutqi orqali sotsial xoslanishi badiiy asarlardan olingan misollar bilan asoslab berilgan. Personajlarning individual, kasbga oid xarakterini yoritishda monolog va dialogning o‘rni, ularning turlari va mezonlari ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola tasvirlanayotgan shaxsning turli ruhiy holati, ichki kechinmalarini tasvirlashda monolog eng qulay vosita ekanligi bilan xulosalangan.