IJTIMOIY FAROVONLIK UCHUN SUN’IY INTELLEKTNI LOYIHALASHNING FALSAFIY ASOSLARI - Mamurov Humoyun Boxodirjon o‘g‘li (Research Focus International Scientific Journal, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy axborot jamiyatida sun’iy intellektning (SI) ijtimoiy farovonlikni ta’minlashdagi o‘rni falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot L. Floridi tomonidan ilgari surilgan “onlife” konsepsiyasi va infosfera nazariyasiga tayangan holda, analog va raqamli olam uyg‘unlashgan yangi ontologik makonda SI ning ijtimoiy institutlarga ta’sirini yoritadi. Maqolada sun’iy intellekt nafaqat texnologik vosita, balki qaror qabul qilish jarayonlarida ishtirok etuvchi aqlli agent sifatida talqin qilinadi. Shuningdek, SI tizimlarini loyihalashda inson markaziyligi, axloqiy mas’uliyat, ijtimoiy adolat va shaffoflik tamoyillarining ustuvor ahamiyati asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari sun’iy intellektni ijtimoiy-falsafiy loyiha sifatida tushunish va uning jamiyat barqarorligiga xizmat qiluvchi modelini shakllantirish zarurligini ko‘rsatadi.