TURLI TABIIY MANBALARDAN AJRATIB OLINGAN POLISAXARIDLARNING ДИСПЕРСЛИК ДАРАЖАСИНИ АНИҚЛАШ - Dexkonov Raxmatilla Sultonovich (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu tadqiqot ishida turli tabiiy manbalardan olingan kraxmal namunalarining disperslik darajasini baholash maqsadida, ular suspenziyalarining sedimentatsion tahlili amalga oshirildi. Sedimentatsion tahlil suspenziyaning dispers fazasini tashkil qilgan kraxmal moddasiga nisbatan o‘tkazildi. Tajriba natijalariga asoslanib, sedimentatsion egri chiziqlari qurildi va zarrachalarning taqsimlanishi aniqlandi. Suspenziyalarning har bir fraksiyasining nisbiy miqdori zarrachalarning o’lchamlari bo’yicha taqsimoti differensial taqsimot egri chiziqlari yordamida tahlil qilindi. Shuningdek suspenziya namunalarida zarrachalarning maaksimal, minimal va o’rtacha o’lchamlari hisoblab topildi, bu esa muhim texnologik ko’rsatkich hisoblanadi.