PARALIMPIYA SPORT TURI BILAN SHUG‘ULLANUVCHI TALABALARNING KUCH SIFATINI TAKOMILLASHGANLIK DARAJASINI O‘LCHASH USULLARI - Mahmudjonov Asilbek Abduvoxid o‘g‘li (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
mazkur maqolada Paralimpiya sport turlari bilan shug‘ullanuvchi talabalarning kuch sifatini takomillashganlik darajasini aniqlash usullari yoritilgan. Tadqiqotda jismoniy imkoniyati cheklangan talabalar ishtirokida o‘tkazilgan test va o‘lchov natijalari tahlil qilindi. Kuch sifatini baholashda qo‘l va oyoq mushaklarining faoliyatini aniqlovchi maxsus testlar, dinamometriya, sakrash va press mashqlari qo‘llanildi. Natijalar asosida Paralimpiya sportchilarning jismoniy tayyorgarlik darajasini baholashning samarali mezonlari ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari nogironligi bo‘lgan talabalarning sport mashg‘ulotlarini individuallashtirish va kuch sifatlarini rivojlantirish metodikasini takomillashtirishga xizmat qiladi.