PHLOMOIDES TURKUMI O‘SIMLIKLARINING XALQ TABOBATIDA ISHLATILISHI VA KIMYOVIY TARKIBI - M.A.Abdulhakimova (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
ushbu maqolada Phlomoides turkumiga mansub o‘simliklarning xalq tabobatida qo‘llanilishi, ularning kimyoviy tarkibi va biologik faolligi haqida so‘z yuritiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, Phlomoides turlarida flavonoidlar, iridoidlar, fenolik kislotalar, saponinlar, alkaloidlar va efir moylari kabi biologik faol moddalar mavjud bo‘lib, ular yallig‘lanishga qarshi, antioksidant, immunomodulyator hamda tinchlantiruvchi xususiyatlarga ega. Mazkur o‘simliklarning tibbiyotda, farmatsevtikada va xalq tabobatidagi amaliy ahamiyati tahlil qilinadi.