QORIN BO‘SHLIG‘I A’ZOLARINING O‘TKIR JARROHLIK KASALLIKLARIDA PERITONIT RIVOJLANISHINING OLDINI OLISH - Mustafaqulov Ishnazar Boynazarovich; Tohirov Sheroz Mardonqulovich; Jo‘rayeva Zilola Aramovna (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Peritonit shoshilinch jarrohlikning eng jiddiy muammolaridan biri bo‘lib qolmoqda. U yuqori o‘lim darajasi bilan tavsiflanadi, turli mualliflarning ma’lumotlariga ko‘ra, kasallikning keng tarqalgan shakllarida bu ko‘rsatkich 20-40% ga yetadi (Ivanov va hammualliflar, 2019; Smith va boshqalar, 2021). Intensiv terapiyaning rivojlanishi va jarrohlik usullarining takomillashishiga qaramay, asoratlar darajasi so‘nggi o‘n yilliklar davomida o‘zgarmay qolmoqda. Bu esa yangi profilaktik yondashuvlarni izlash zarurligini tasdiqlaydi.