BOSHLANG‘ICH SINF QIZLARIDA JISMONIY TARBIYA DARSLARIDA O‘ZINI HIMOYA QILISH ELYEMYENTLARINI TAKOMILLASHTIRISH MYETODIKASI - Kerimov Alisher Sabirovich (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf qizlarida jismoniy tarbiya darslari jarayonida o‘zini himoya qilish elementlarini takomillashtirish metodikasi ilmiy-nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Bugungi globallashuv jarayonida yosh avlod, ayniqsa, qiz bolalarning jismoniy va ma’naviy barkamolligiga e’tibor qaratish ustuvor vazifalardan biri hisoblanadi. Shu munosabat bilan jismoniy tarbiya mashg‘ulotlariga o‘zini himoya qilish elementlarini kiritish ularning sog‘lom turmush tarziga amal qilishi, harakat faoliyatini rivojlantirishi, ruhiy barqarorligini ta’minlashi va turli noxush holatlarda o‘zini muhofaza qilish ko‘nikmalarini shakllantirishiga xizmat qiladi. Tadqiqotda boshlang‘ich sinf qizlarining yosh fiziologik xususiyatlari hisobga olingan holda, ularning jismoniy tayyorgarligi darajasi, harakat qobiliyati va hayotiy ko‘nikmalarini rivojlantirish bo‘yicha metodik tavsiyalar ishlab chiqildi. Taklif etilayotgan metodika nafaqat jismoniy rivojlanish, balki o‘quvchilarda intizomlilik, mas’uliyat, o‘ziga ishonch, qat’iyat va mustaqil fikrlash kabi muhim fazilatlarni tarbiyalashda ham katta ahamiyat kasb etadi. Shu orqali, boshlang‘ich sinf qizlarida jismoniy tarbiya darslari samaradorligini oshirish, ularning ijtimoiy faolligini kuchaytirish va hayotda faol pozitsiya egallashini ta’minlash imkoniyati yaratiladi.