БУҚОҚ КАСАЛЛИГИНИ ХИРУРГИК ДАВОЛАШДА СТРУМЭКТОМИЯНИНГ ТЕХНИК ВА ТАКТИК ЖИХАТЛАРИНИ ЯХШИЛАШ - Ғозибеков Жамшид Исанбаевич (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ҳозирги кунга қадар қалқонсимон безга операция йули билан киришни амалга оширишда, аксарият ҳолларда, Кохернинг ёқасимон кесмаси қўлланилади. Ушбу кириш усули кенг операцион майдонни яратишни таъминлайди, аммо бу жуда травматик бўлиб косметик жиҳатдан кам натижа беради. Сўнгги 10-15 йил ичида бўйин олд юзасига, аксилляр, кўкрак олди, параареоляр, орқа мия, трансорал линиялар орқали, миниинвазив робот ёрдамида турли хил вариантларда кириш йўллари мавжуд. Ушбу муаммолардан келиб чиккан холда буқоқ касаллиги билан операция қилинган 112 нафар бемордан асосий гурухдагиларига такомилаштирилган ретрактор кулланилганида таккослаш гурухидаги беморарга нисбатан ижобий натижалар курсаткичи сезиларли даражада ошди.