SINFDAN VA MAKTABDAN TASHQARI MASHG’ULOTLAR JARAYONIDA O‘QUVCHILAR MADANIYATINI SHAKLLANTIRISH - Temiraliyeva Gulsevar Sharof qizi (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Mazkur maqolada o‘quvchilarning madaniyatini shakllantirishda sinfdan va maktabdan tashqari mashg‘ulotlarning o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Unda madaniy tarbiya tushunchasi, zamonaviy ta’lim jarayonida uni rivojlantirishning dolzarbligi, sinfdan tashqari faoliyat turlari, madaniyat markazlari va jamoaviy tadbirlarning tarbiyaviy ta’siri haqida fikr yuritilgan. Shuningdek, ota-ona va o‘qituvchi hamkorligi, ijtimoiy faollik orqali o‘quvchilarda estetik did, axloqiy qadriyatlar, milliy o‘zlikni anglash kabi muhim fazilatlarni shakllantirishga urg‘u berilgan. Ishda nazariy qarashlar bilan birga amaliy tavsiyalar ham keltirilib, o‘quvchilarda madaniyatli shaxs sifatida kamol topishiga xizmat qiluvchi omillar tahlil qilingan.