XALQARO MUSOBAQALARDA ISHTIROK ETAYOTGAN YUQORI MALAKALI DZYUDOCHILARINING TEXNIK-TAKTIK TAYYORGARLIGI TAHLILI - Erkinov Tehron Otabek o‘g‘li (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Har bir dzyudochining o‘ziga xos ushlash va usullar majmuasi shakllanadi. Bugungi kunda standart harakatlarga qarshi hujumlarni noan’anaviy usullar bilan tayyorlash tendensiyasi kuzatilmoqda. Yuqori malakali dzyudochilarni tayyorlashda noan’anaviy ushlashlar ham e’tiborga olinmoqda. Musobaqa bellashuvida texnik-taktik harakatlar samaradorligi bellashuvning birinchi daqiqasidan boshlab to oxirigacha pasayib boradi. Bunda, u dastlabki 3 daqiqada eng yuqori bo‘ladi, keyin texnika barqarorligining pasayishi kuzatiladi. Yuqori malakali dzyudochilarning texnik-taktik harakatlari bo‘yicha individual va nazariy modellar ishlab chiqildi.