TISH QATORLARINING QISMAN NUQSONLARINING TASNIFI: KENNEDI KLASSIFIKATSIYASI - Aliyeva Mavluda Tursunaliyevna (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada restorativ stomatologiyada keng qo‘llaniladigan tasniflash tizimlaridan biri — Kennedi tasnifi yoritilgan. Tasnif ilk bor 1920-yillarda doktor Edvard Kennedi tomonidan ishlab chiqilgan bo‘lib, qisman tishsizlik holatlarini aniqlash, baholash va samarali davolash rejalarini tuzish imkonini beradi. Maqolada tasnifning har bir sinfi (I–IV), shuningdek, Applegate tomonidan keyinchalik kiritilgan V va VI sinflar alohida tahlil qilinadi. Har bir sinfga doir klinik misollar, dizayn yondashuvlari, estetik va funksional yondashuvlar keltirilgan. I sinfdan boshlab, orqa sohadagi ikki tomonlama tishsizlik, II sinfda esa bir tomonlama tishsiz soha, III sinfda ikkala tomondan chegaralangan tishsiz joy, IV sinfda esa o‘rta chiziqni kesib o‘tuvchi oldingi tishsizlik holatlari ko‘rib chiqilgan. V va VI sinflar esa Applegate tomonidan tizimga aniqlik kiritish uchun qo‘shilgan bo‘lib, mavjud bo‘shliqlarda tayanch sifatida foydalanib bo‘lmaydigan yoki jiddiy shikastlangan tishlar mavjud holatlarni o‘z ichiga oladi. Maqolada, shuningdek, tasnifning stomatologik amaliyotdagi ahamiyati, davolashni rejalashtirishdagi roli, bemor bilan muloqot va texnikaviy hamkorlikni soddalashtirishdagi afzalliklari yoritiladi. Ushbu tizim protez dizayni, estetik tiklash va bemorning og‘iz salomatligini yaxshilashda samarali vosita bo‘lib xizmat qiladi.