O’QUVCHILARNING PRAGMATIK KOMPETENSIYASINI CHET TILI DARSLARIDA RIVOJLANTIRISH YO’LLARI - Sadokat Khojaeva; Tilavova Mahliyo Maxmudovna (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqola, chet tili darslarida o’quvchilarning pragmatik kompetensiyasini rivojlantirish uchun turli usullar va strategiyalarni o’rganadi. Pragmatik kompetensiya — bu tilni turli kontekstlarda, ijtimoiy normalar, madaniy amaliyotlar va kommunikativ niyatlarni inobatga olgan holda to’g’ri ishlatish qobiliyatidir. Maqolada, til o’qituvchilari pragmatik ko’nikmalarni rivojlantirishga yordam beradigan o’qitish usullarini qanday kiritishi mumkinligi, shu jumladan kommunikativ strategiyalar, madaniy farqni anglash va kontekstual tilni ishlatish haqida muhokama qilinadi. Shuningdek, haqiqiy materiallar, texnologiya va interaktiv faoliyatlarning o’quvchilarning pragmatik kompetensiyasini oshirishdagi roli baholanadi. Tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, kontekstga asoslangan to’liq yondashuv o’quvchilarning real dunyo muloqotida samaradorligini sezilarli darajada oshirishi mumkin.