BOʻLAJAK TARBIYACHILARNING KOGNITIV QOBILIYATLARINI RIVOJLANTIRISHDA "ILK QADAM" DAVLAT OʻQUV DASTURINING TUTGAN OʻRNI - Bazarbayeva Ayjamal Kdirbaevna (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada "Ilk qadam" davlat o‘quv dasturining bo‘lajak tarbiyachilarning kognitiv qobiliyatlarini rivojlantirishdagi roli o‘rganiladi. Maktabgacha ta’lim tizimi bolalarning har tomonlama rivojlanishiga qaratilgan bo‘lib, bu jarayonda kognitiv qobiliyatlarni shakllantirish muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada "Ilk qadam" dasturining asosiy tamoyillari, uning ta’lim va tarbiya jarayonidagi o‘rni, shuningdek, o‘quvchilarning mantiqiy fikrlash, mustaqil ta’lim olish, muammolarni hal qilish va ijtimoiy moslashuv kabi qobiliyatlarini rivojlantirishdagi samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari "Ilk qadam" dasturining kognitiv qobiliyatlarni rivojlantirishga ko‘rsatadigan ijobiy ta’sirini tasdiqlaydi hamda uni takomillashtirish bo‘yicha tavsiyalar beriladi.