TAQDIR, AXLOQ VA AYOL QISMATI: ’TESS OF THE D’URBERVILLES’ VA ’BONU’ ROMANLARINING QIYOSIY TAHLILI - Hamzayeva Zebo Murodjon qizi (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada Tomas Hardining Tess of the d’Urbervilles va Iqbol Mirzoning Bonu romanlari qiyosiy tahlil qilinib, taqdir, axloq va ayol qismati tushunchalari yoritiladi. Asarlarda ayollarning jamiyatdagi o‘rni, axloqiy me’yorlarga bo‘ysundirilishi va mustaqillikka intilishi kabi masalalar tahlil qilinadi. Hardi Viktorian jamiyatining ikkiyuzlamachiligini tanqid qilsa, Mirzo zamonaviy o‘zbek ayolining erkinlik sari intilishlarini tasvirlaydi. Maqola ushbu ikki asarning qiyosiy jihatlarini feministik nazar, madaniy kontekst va ijtimoiy tafovutlar nuqtayi nazaridan o‘rganadi.