BADIIY KONSEPT VA MUALLIFNING LISONIY SHAXSIYATI: INDIVIDUALLIK VA MILLIY XUSUSIYATLAR - Xalimova Firuza Rustamovna (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu kurs ishida yuqori sinflarda adabiyot darslarida nazorat shakli sifatida test topshiriqlaridan foydalanish muammosi ko’rib chiqiladi. Tadqiqot test sinovlarining ta’lim jarayonidagi samaradorligini aniqlash, ularning o’quvchilarning bilimlarni o’zlashtirishiga, tahliliy va tanqidiy fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishga hamda bilimlarni baholashning ob’ektivligiga ta’sirini aniqlashga qaratilgan. Turli xil test topshiriqlari turlari, ularning afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinib, ularni ta’lim amaliyotida qo’llash bo’yicha metodik tavsiyalar berilgan. Tadqiqot natijasida test sinovlari pedagogik diagnostika vositalaridan biri sifatida o’quvchilarning mustaqilligini rivojlantirishga va ularning adabiy kompetensiyasini shakllantirishga yordam berishi aniqlangan. Test nazoratining boshqa bilim baholash usullari bilan uyg‘unlashtirilishi eng yaxshi ta’lim natijalariga erishish uchun zarurligi haqida xulosa chiqarilgan.