BARCHASI ADRENALIN HAQIDA: UNING TARIXIY KELIB CHIQISHI, ORGANIZMDA ISHLAB CHIQARILISHI VA FUNKSIYASI - Mansurova Ra’no Ilxom qizi (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada adrenalin gormonining tarixi, sintezi va organizmdagi asosiy funksiyalari yoritilgan. Dastlabki ilmiy izlanishlar natijasida buyrakusti bezlarining faoliyati aniqlanib, adrenalinning qon bosimi va organizmga ta’siri o‘rganilgan. Ushbu gormon asosan stress holatlarida ajralib, "kurash yoki qochish" (fight-or-flight) javobida muhim rol o‘ynaydi.Shuningdek, maqolada adrenalinning metabolizm va nerv tizimiga ta’siri ham tahlil qilinadi.