BRONXIAL ASTMA BILAN OG’RIGAN BEMORLARDA PARADONTAL TO’QIMALARNING BAKTERIYAL YALLIG’LANISHI, ETIOLOGIYASI VA PATOGENEZI - Alavdinov Saloxidin Ziyovutdin o’g’li (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Og’iz bo’shlig’i va unga yondosh a’zolarning yallig’lanish kasalliklarining klinik etiologiyasi va patogenezi polifaktorga ega ekanligi isbotlangan. Inson organizmida spetsifik, gumoral va maxsus ximoya mexanizmlar susayishi, og’iz bo’shligi a’zolari difitsid, travmalari xususan bronxial astma bilan og’rigan bemorlarda paradontal to’qimalarning bakterial yallig’lanishi oqibatida periodontit rivojlanishi avjiga chiqadi. Bu esa bemorlarga discomfort muhit yaratib periost, paradont va tish alveolyar katakchalarining o’tkir va surunkali yallig’lanishiga olib keladi.