TO‘G‘AY MURODNING “OYDINDA YURGAN ODAMLAR” ASARIDAGI XALQ OG‘ZAKI IJODI HAQIDA. - Ravshanova Madina Zafarjon qizi (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston xalq yozuvchisi, o‘zbek xalqining sevimli farzadi Tog‘ay Murodning “Oydinda yurgan odamlar” asaridagi xalq og‘zaki ijodining namunalari haqida. To‘g‘ay Murodning bu asari xalqimizning urf-odatlarini, xalq og‘zaki ijodini, bayramlarini, bolalar o‘yinlarini, toponimlarni qisqa va lo‘nda tarzda ifodalab bergan. Ushbu asarga XX asrning eng buyuk yozuvchilaridan biri Said Ahmad shunday ta’rif beradi: “Sharqning buyuk dostonlari “Layli va Majnun”, “Farhod va Shirin”lar, “Tohir va Zuhro”lar necha yuz yillardan beri yashab keladi. Ularda bir-biriga yetisholmay, muhabbat yo‘lida jon bergan baxtsiz oshiq-mashuqlar tasvirlanadi. To‘g‘ay Murod ham doston yozdi. Otini “Oydinda yurgan odamlar” qo‘ydi. Qissa nomini o‘qishingiz bilanoq sizni allaqanday sirli-sehrli oydin kecha bag‘riga oladi. Ichingizga ajib bir nur o‘rmalab kiradi. Dil-dilingizni yoritib yuboradi.