STATIK YUKLAMALAR TA‘SIRIDAGI GRUNTLI TO‘G‘ONLARNING FAZOVIY KUCHLANGANLIK-DEFORMATSIYALANISH HOLATINI CHEKLI ELEMENTLAR USULIDAN FOYDALANIB TADQIQ QILISH - Matkarimov Paxridin Jo‘rayevich, Usmonxo‘jayev Sanjar Ibroxim o‘g‘li; Tadjiboyev Erkin Salaxidinovich (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Maqolada Lagranj-Dalember variatsion tamoyiliga asoslanib, murakkab geometrik parametrlarga ega bo‘lgan Jidalisoy gruntli to‘g‘onlarining xususiy og‘irligi va suvning gidrostatik bosimi ta’siridagi kuchlanish-deformatsiya holati (KDH)ni baholash bo‘yicha masalalarni hal qilishning fazoviy hisoblash sxemasi, matematik modeli, hisoblash usuli hamda algoritmi keltirilgan. Abaqus universal dasturidan foydalanib, inshootning konstruktiv xususiyatlarini hisobga olgan holda, gruntli to‘g‘onning fazoviy kuchlanish-deformatsiya holatini o‘rganish uchun raqamli hisob ishlari bajarilib, natijalari taqdim etilgan. Olingan natijalar asosida murakkab geometrik parametrlarga ega bo‘lgan Jidalisoy gruntli to‘g‘onining statik yuklamalar ta’siridagi KDHni o‘rganish - faqat inshootning fazoviy modellari yordamida hisob ishlarini amalga oshirish kerakligi ko‘rsatib berilgan.