O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI FARG’ONA VODIYSIDA YASHOVCHI KEKSA ВА QARIYA ODAMLARDA O’T YO’LLARI KASALLIKLARI KECHISHI XUSUSIYATLARI - Usmonov E.I.; Mamasoliev Z.N.; Salaxidinov S.Z; Mamasoliev N.S. (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Safro yo’llarining patologiyasi tobora keng tarqalgan. Shunday qilib, turli mamlakatlarda xolelitiyaz bilan og’rigan bemorlar soni 7,8 dan 38% gacha, Rossiyada - 3 dan 12% gacha. Keksa odamlarda o’t yo’llarining surunkali kasalliklari va ayniqsa xolelitiyoz alohida ahamiyatga ega, bu keksa odamlarning tanasida morfofunksional o’zgarishlar va nosog’lom turmush tarzi bilan bog’liq. Bularning barchasi bemorlarning ushbu guruhini davolashda differentsial yondashuvni talab qiladi va turmush tarzini o’zgartirish, parhez terapiyasi, farmakologik va fizioterapevtik davolanishni o’z ichiga oladi.