O’ZBEKISTON RESPUBLIKASI NAMANGAN VILOYATI MINGBULOQ TUMANIDA TO’LIQ ISHGA TUSHIRILMAGAN FESLARNI TAHLIL QILISH - J.X. Ishanov; J.B. Rajabov; F.F. Sodiqov; SH.O. Bebitov (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Qayta tiklanadigan energiya manbalari tabiiy ravishda o’zini to’ldiradigan va ekologik jihatdan barqaror deb hisoblangan resurslardir. Ular issiqxona gazlari chiqindilarini kamaytirish va iqlim o’zgarishiga qarshi kurashishda hal qiluvchi rol o’ynaydi. Qayta tiklanuvchi energiya manbaalari (QTEM) butun dunyo bo’ylab keng ravishda ommalashib bormoqda negaki, bu manbalar barqarordir, chunki ular vaqt o’tishi bilan tugamaydi, ular cheklangan va global isishga sezilarli hissa qo’shadigan qazib olinadigan yoqilg’idan farqli o’laroq. Xalqaro energetika agentligining (IEA) rasmiy hisobotida aytilishicha, 2019 yildan boshlab elektr energiyasini ishlab chiqarish uchun qazib olinadigan yoqilg’idan foydalanishga bo’lgan talab va global energiya talablarini ta’minlash uchun QTEM foydalanishning o’sishi bilan birga pasayishni boshlagan. Ushbu ishda Namangan viloyati Mingbuloq tumanida to’liq o’rnatilib ishga tushirilmagan bir nechta obyektlar va ularga yechimlar berish va muammoni bartaraf etish uchun takliflar taqdim etiladi.