OLMA SHARBAT CHIQISHINI OSHRISHDA FERMENTLARDAN FOYDALANISH TEXNOLOGIYASINI ISHLAB CHIQISH - Voqqosov Zuhriddin Komolxon o`g`li; Orifbayeva-Fayzullayeva Muattar Farxod qizi (Research Focus International Scientific Journal, 2024)
Respublikamizda mevalardan katta hajmda va keng assortimentda sharbatlar ishlab chiqariladi. Ularni olish uchun fermentativ qayta ishlash, maqsadli fermentatsiya kabi zamonaviy usullar amalda qo’llanilmaydi. Ushbu usullarning istiqbollari nafaqat tejamkor texnologik rejimlardan foydalanish, energiya resurslarini tejash, yo’qotishlar va chiqindilarni kamaytirish, balki sifatli mahsulotlarni olish uchun xom-ashyo tarkibiy qismlarini "yumshoq" modifikatsiyalash imkoniyatini beradi. Ushbu maqolada ishlab chiqarishda olma mevasiga turli xil Pektomaserin, Pectinex Ultra SP-L , Pektomaserin G10X, Rizopus mikrosporuks kabi fermentlar ta’siri natijasida, sharbatlar chiqish miqdorini oshirishi aniqlandi. Fermentlar maseratsiya ta’siri samaradorligi qiyosiy tahlil etildi. Olma sharbati ishlab chiqarish texnologik sxemasi tayyorlandi.