KASHTACHILIKDA RANG VA NAQSHNING PSIXOLOGIK TA’SIRI - Turdiyeva Qurbonoy Obloberdiyevna (Research Focus International Scientific Journal, 2024)
Ushbu tadqiqot kashtachilikda rang va naqshlarning psixologik ta’sirini o’rganishga bag’ishlangan. Ranglar va naqshlar inson hissiyotlari, ruhiy salomatlik va ijodiy jarayonlarga qanday ta’sir ko’rsatishini tushuntirish maqsadida, turli xil statistik ma’lumotlar va tadqiqot natijalari keltirilgan. Kashtachilikda ishlatiladigan ranglar, masalan, qizil, yashil, moviy, sariq va qora, har biri o’ziga xos hissiy ta’sir ko’rsatishi aniqlangan. Shuningdek, geometrik, organik va milliy naqshlar ham psixologik ahamiyatga ega bo’lib, ularning har biri shaxsning ruhiy holatiga va ijtimoiy aloqalariga ta’sir qiladi. Kashtachilikning an’anaviy va zamonaviy shakllari, shuningdek, san’at terapiyasidagi roli ko’rsatilgan. Ushbu tadqiqot kashtachilikda ranglar va naqshlarning ahamiyatini chuqurroq tushunishga yordam beradi va bu san’at shaklini ruhiy salomatlik va ijodiy ifodaning samarali vositasi sifatida qo’llashga imkon yaratadi.