SAYOH JURNALISTIKASI: YO‘NALISHNING XUSUSIYATI VA UNING MUAMMOLARI - Idiyeva Sitora Avaz qizi (Research Focus International Scientific Journal, 2023)
Maqolada jurnalistikaning kam o’rganilgan yo’nalishi - sayohat va turizm jurnalistikasining turli jihatlari muhokama qilinadi. Tadqiqot metodologiyasi ommaviy axborot vositalarining missiyasini boshqa mamlakatlar va xalqlar, ularning millatlararo muloqotdagi roli haqidagi bilimlarni ommalashtirishning muhim vositasi sifatida tushunishga asoslanadi. Ushbu yo‘nalishning media tizimidagi o‘rnini aniqlash va uning tarixini izlashga oid savollarni ko‘targan holda, maqolada globallashuvning dolzarb muammolari kontekstida sayohat jurnalistikasining bugungi muammolariga e’tibor qaratilgan. Sayohat jurnalistikasiga “bema’ni” yo‘nalish sifatida yondashishning noto‘g‘riligi ko‘rsatilgan. Shu bilan birga, zamonaviy dunyoda sayohat jurnalistikasining integrativ va kommunikativ funksiyasining ahamiyati ortib borayotganiga qaramay, ayni paytda u bozorga yo’naltirilgan yo’nalishga ham aylanmoqda. Bu asosan ob’ektiv sabablarga, shu jumladan iqtisodiy sabablarga, shuningdek, ommaviy axborot vositalarining axborot-ko’ngilochar sohaga o’tish tendentsiyasiga bog’liq. Sifat o’zgarishlari Internet va internet jurnalistikasining tarqalishi ta’sirida ham sodir bo’ldi. Natijada, bu “sayohat” mavzusini yoritishda tahliliylik va chuqurlikning pasayishiga olib keladi. Shu bois sayyohlik jurnalistlarini maxsus va sifatli tayyorlash, sayohat jurnalistikasi nazariyasi va amaliyotini o‘rganish masalalari dolzarb hisoblanadi. Bo‘lajak sayyohlik jurnalistlari uchun maxsus treninglar hozirda asosan onlayn darslar ko‘rinishida taklif etilmoqda, bu esa jiddiy tayyorgarlik darajasini ta’minlamaydi. Moskva davlat universitetining jurnalistika fakultetida sayohat jurnalistikasi kursini o’tkazish tajribasiga asoslanib, maqolada sayohat va turizm bo’yicha yozuvchi jurnalistning vazifalari va malakasi qanday bo’lishi kerakligini shakllantirishga harakat qiladi; sayohat jurnalistikasi nazariyasi va amaliyotiga oid mavjud maxsus adabiyotlar tahlili berilgan.