RAQAMLI TA’LIM VOSITALARI YORDAMIDA TALABALARNING AXBOROT MADANIYATINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK-AXBOROTIY MODELI - Maxkamova Gulbahor Xamzaevna (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada raqamli ta’lim vositalari yordamida talabalarning axborot madaniyatini rivojlantirishga qaratilgan pedagogik-axborotiy model taklif etiladi. Model kompetensiyaviy yondashuv asosida ishlab chiqilib, axborotni izlash, tanlash, tahlil qilish, ishonchliligini baholash, akademik halollik (iqtibos keltirish va plagiatning oldini olish), raqamli xavfsizlik hamda media savodxonlik ko‘nikmalarini bosqichma-bosqich shakllantirishni ko‘zda tutadi. Mobil ilovaning didaktik tuzilmasi mikro-darslar, interaktiv topshiriqlar, test va refleksiya, gamifikatsiya hamda o‘qituvchi va ta’lim muassasasi uchun monitoring-analitika bloklaridan iborat. Tadqiqot doirasida ilova prototipi loyihalanib, foydalanuvchi tajribasi (UX) talablari, pedagogik ssenariylar va baholash mezonlari asosida samaradorlikni aniqlash yondashuvlari bayon etiladi.