INGLIZ VA QORAQALPOQ TILLARIDAGI TOVUSHGA TAQLID SO`ZLAR - Bayimbetova Mexriban Berdibaevna (Research Focus International Scientific Journal, 2025)
Ushbu maqolada ingliz va qoraqalpoq tillaridagi tovushga taqlid so‘zlari tahlil qilinib, ularning til jonlilik va ta’sirchanligini oshirishdagi o‘rni yoritiladi. Tovushga taqlid so‘zlar inson nutqi, hayvonlarning ovozlari va atrof-muhitdagi tabiiy tovushlarni ifodalash orqali ma’no va tovush o‘rtasida bevosita bog‘liqlikni hosil qiladi. Tadqiqotda tovushga taqlid so‘zlari manbasiga qarab tasniflanib, inson tomonidan chiqariladigan tovushlar, qush va hayvonlarning ovozlari hamda jonsiz jismlar tomonidan hosil bo‘ladigan tovushlarga ajratildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, ingliz va qoraqalpoq tillarida tovushga taqlid so‘zlar o‘xshash xususiyatlarga ega bo‘lsa-da, madaniy va lingvistik tafovutlar ularning shakllanishi va qo‘llanishida farqlarga olib keladi. Ushbu maqola onomatopiyaning muloqot, adabiyot hamda tillararo taqqoslashdagi ahamiyatini ta’kidlaydi.